RSS

Vsi članki


06.04.2009
Turistična kmetija

Turistična kmetija se je na slovenskem podeželju uveljavila kot kakovostna možnost preživljanja oddiha in prostega časa. Turistična kmetija pooseblja vse kar najboljšega ponuja...


27.02.2009
Ekskurzija lokalne akcijske skupine 'Od Pohorja do Bohorja'

V torek, 16. decembra je upravljalec LAS, Ra Kozjansko, organizirala strokovno ekskurzijo za člane LAS in skupščino LAS. Udeležba je bila dobra, zadostovala je za sklepčnost...

Ekskurzija lokalne akcijske skupine 'Od Pohorja do Bohorja'

27.02.2009

V torek, 16. decembra je upravljalec LAS, Ra Kozjansko, organizirala strokovno ekskurzijo za člane LAS in skupščino LAS. Udeležba je bila dobra, zadostovala je za sklepčnost skupščine, ki je zasedala po končani ekskurziji na kmečkem turizmu Marguč v Draža vasi (Občina Slov. Konjice). Potrdila je plan izvedenih aktivnosti za leto 2008 in potrdila načrtovane aktivnosti za leto 2009.

Ekskurzija se je pričela z jutranjim zbiranjem članov v Slov. Konjicah in v Šentjurju. Območni turistični vodnik, g. Damjan Fijavž, nas je spremljal in informiral o znamenitostih krajev na celotni poti našega izleta po območju LAS, ki je bogato z naravno in kulturno dediščino, ki jo že prepoznavamo kot priložnost za razvoj ekoturističnih dejavnosti.

V Dobju nas je pozdravil župan Dobja, g. Franc Salobir in nam nazorno predstavil svojo občino. Gospod Bojan Guček nam je pokazal Kozjansko domačijo in obnovljen objekt z apartmaji in kletnim prostorom, kjer nam je pripravil slasten zajtrk.

 Kozjanska domačija v Dobju
Kozjanska domačija v Dobju

 

 

Sledil je ogled kozjereje in sirarstva Videc v Vodružu pri Šentjurju, kjer sta nas sprejela lastnika in nam podala osnovne informacije o njihovi dejavnosti. Pripravili so nam še degustacijo kozjega sira.

Kozjereja, kozji sir Videc
Kozjereja Videc

 

Pot nas je iz Šentjurja vodila na Dobrno, kjer nas je v Hiši kulturne dediščine sprejel njen idejni vodja in navdušeni zbiratelj starin g. Jože Polenek. Ogledali smo si etnološko zbirko g. Poleneka v topliškem kozolcu, ki jo sestavlja preko 25 tisoč različnih predmetov, ki prikazujejo življenje kmetov ter starih obrtniških mojstrov.

Hiša kulturne dediščine Polenek na Dobrni
Hiša kulturne dediščine Polenek na Dobrni

 

Po ogledu vseh vzorno razstavljenih predmetov smo se odpravili proti Vitanju, kjer nam je dobrodošlico zaželel vitanjski župan g. Slavko Vetrih in nadaljevali pot mimo Zreč. Gospod Martin Mrzdovnik nam je predstavil pestro kulturno dogajanje v občini Zreče in nas povabil na ogled številnih turističnih zanimivosti. O občini Oplotnica je spregovorila turistična vodnica ga. Milica Sevšek.

Na turizmu pri Margučevih se je naše potepanje končalo in se nadaljevalo z zasedanjem skupščine LAS. Po uradnem delu, pozdravnem govoru župana Slov. Konjic, g. Mirana Gorinška in po zasedanju skupščine LAS je sledilo sproščeno druženje članov LAS in izmenjava idej in snovanje prihodnjih skupnih projektov in sodelovanja. Skupščino je vodila predsednica LAS, ga. Staška Buser, vsebinski del je predstavila direktorica Ra Kozjansko, ga. Andreja Smolej. Vsi člani skupščine so prejeli simbolno darilo - igro, ki nas na zabaven način popelje po čudovitem podeželju od Pohorja do Bohorja.

 

Turizem Marguč

Turizem Marguč