RSS
Galerija (16)

Mehki kozji siri

Kozjereja in sirarstvo VidecFRANCI IN SONJA VIDEC

VODRUŽ 34

3230 ŠENTJUR

Tel.: (03) 5740 472

Mobitel: 031 844 612

SPLETNA STRAN: https://sirarstvo-videc.si/ - na tem mestu nudimo tudi prodajo preko spletne trgovine.
Facebook: KMETIJA SIRARSTVO VIDEC

O KMETIJI

Po prevzemu kmetije leta 1987 sta se mlada gospodarja Franci in Sonja, poleg ohranjanja tradicije ogljarjenja, uveljavila kot pridelovalca zelja ter kasneje, po takrat manj znani dejavnosti kozjereje, ki je sčasoma postala glavna in edina panoga na kmetiji in iz katere se je razvila dopolnilna dejavnost sirarstva. Tako je nastalo Sirarstvo Videc.

Na domačiji Tincl, po kateri je dobil ime tudi naš poltrdi sir Tincl, prosto živi 120 koz slovenske srnaste pasme, njihovo kvalitetno mleko pa pridelamo v široko paleto odličnih, večkrat nagrajenih izdelkov. Kmetija leži na nadmorski višini 430m, v prijazni vasici Vodruž (Ravne), ki je od najbližjega mesta Šentjur oddaljena 9 kilometrov. Kmetija je vključena v sonaravno rejo živali, ki se prosto gibljejo v hlevu ali pa izberejo izpust v narvo.

Na kmetiji je okrog 120 starejših koz srnaste pasme, letno pa okrog 200 mladičev, ki se večinoma kotijo zgodaj spomladi, tako je mleko na voljo od začetka marca do konca novembra. Pri nas lahko kupite poltrde, trde in mehke kozje sire (nekateri med njimi so obogateni z začimbami), jogurt in sirotko od začetka marca do konca oktobra. Zorjeni siri so na voljo čez vse leto, dobite pa jih lahko v spodaj navedenih prodajnih mestih.

  

SENENO MLEKO:

Ker stremijo h kvaliteti so njihovi izdelki poleg znaka Izbrana kakovost, ki zagotavlja, da so vsi izdelki pridelani in predelani v Sloveniji certificirani tudi z znakom Seneno mleko. To pomeni, da koze ne jedo silaže, marveč seno in zeleno travo. Posledica tega je kakovostnejše mleko z bolj nežnim in harmoničnim okusom, ki vsebuje veliko sestavin s pozitivnim učinkom na organizem. 

Naše živali se pomladi, poleti in jeseni krmijo s svežo travo iz domačih travnikov, ki je najbogatejši vir vseh za zdravje potrebnih prehranskih snovi visoke kvalitete, pozimi pa uživajo predvsem seno, ki je suha oblika doma spravljene in sušene trave iz domačih pašnikov. Mleko ima tako prav poseben okus in visoko prehransko vrednost/kakovost. Tako mleko poznamo pod imenom seneno mleko, za certificiranje in preverjanje kakovosti pa v Sloveniji skrbi IKC - Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM. Mleko je najbolj popolno živilo, ker vsebuje visokovredne mlečne beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate v uravnoteženem razmerju. Predstavlja pomemben vir vitaminov, kalcija, in drugih mineralnih snovi, in to v razmerju, ki ga zelo težko nadomestimo z drugimi živili. Seneno mleko dokazano odlikuje višja vrednost nenasičenih maščobnih kislin (omega 3 in omega 6) ter za zdravje ugodno razmerje med njimi.

Učinki omega 3 in omega 6 maščobnih kislin:

- omogočajo normalno delovanje celic,

- zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnega infarkta in drugih srčn-žilnih bolezni,

- zmanjšujejo raven slabega in zvišujejo raven dobrega holesterola,

- vplivajo na razvoj možganov, dobrega delovanja živčevja in imunskega sistema.


                                   

NUDIMO:

 

poltrdi sir GURMAN

 

Gurman je naravno zorjen poltrdi kozji sir z značilno aromo in pestrim, za kozje sire značilnim okusom, ki se s staranjem lahko stopnjuje. Delamo ga v okroglih kilogramskih hlebčkih iz surovega mleka.


Njegovo kvaliteto potrjujejo priznanja:
- Dobrote slovenskih kmetij Ptuj (trikrat zlato priznanje, leta 2003 kipec kakovosti)
- odlično priznanje v Avstriji, leta 2000 
- velika zlata medalja na Kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni


poltrdi kozji sir TINCL

Tincl je naravno zorjen poltrdi kozji sir, ki je dobil ime po naši domačiji. Njegova aroma je milejša, okus pa rahlo sladek, ki je z daljšim zorenjem bolj izrazit. Tekstura sira je mehkejša in bolj sočna. Sir je v okroglih tri kilogramskih hlebcih in se dobi tudi v različici dodatka zelenega popra.


HERMAN v oljčnem olju


Poltrdi kozji sir v oljčnem olju z začimbami je izdelek z značilnim mediteranskim priokusom, ki nam ga pričara tako oljčno olje kot dodane začimbe, zato se ga prav gotovo ne boste branili ljubitelji raznolikih okusov.


mehki kozji sir SONČEK

(brez ali z dodatki začimb: poper in bazilika ali drobnjak)

Sonček je mehki kozji sir blagega okusa, ki ga uporabljamo za razne solate, omake in narezke. Za narezke je posebno priporočljiv mehki sir z začimbami, ki še dodatno popestrijo okus in videz narezka. Sir je odličen pečen na žaru.

Pod blagovno znamko SONČEK najdete tudi neslani ali slani mladi sir in sonček - slani sir zorjen v slanici (feta). Za sir smo na Ptuju (Dobrote slovenskih kmetij) prejeli zlato priznanje.


trdi kozji sir KAPRIN

 

Sir z očesci je nov izdelek naše sirarne, v njem pa je združeno dolgoletno nabiranje izkušenj in znanja. Kaprin je trdi kozji sir, narejen iz surovega mleka in z daljšim zorenjem v lastni skorji. Ima značilen sladko aromatični okus, ki spominja na orehova jedrca. Močneje zorjen sir je rahlo pikanten.

 

STARAN trdi kozji sir

 

Staran je sir z dolgotrajnim zorenjem in močnejšim pikantnim okusom. Na Kmetijsko živilskem sejmu 2009 v Gornji radgoni je prejel bronasto priznanje.

 

kozji JOGURT

 

Jogurt je izdelan je iz  kozjega mleka in ima izredno bogat in poln okus. V letih 2013 in 2014 je bil dobitnik zlatega priznanja na Dobrotah slovenskih kmetij. V letu 2015 prav tako dobitnik zlatega priznanja in znaka kakovosti na Dobrotah slovenskih kmetijSIROTKA

Sirotka je ferment, odličen za prebavni trak in čiščenje telesa, saj vsebuje veliko encimov za črevesje.


ALBUMINSKA SKUTA

Je sirarska skuta iz sirotke. Vsebuje veliko beljakovin in je lahko prebavljiva. Na Dobrotah slovenskih kmetij je tri leta zapovrstjo prejela zlato priznanje in leta 2014 tudi kipec kakovosti.


KOZLIČEVINA


Od pomladi do poletja nudimo tudi meso 4-8 tednov starih kozličev, ki se hranijo pretežno z mlekom. Takšno meso je svetlo rožnato, zelo nežno in milega okusa. Kozličevina vsebuje več kot polovico manj maščob kot enako pripravljen kos govedine in četrtino manj kot teletina. Vsebuje tudi dobro tretjino manj nasičenih maščob kot piščančje meso brez kože, zato je še posebej primerno živilo za vse, ki imajo težave s holesterolom. Kozličevina je bogat vir visoko vrednih beljakovin, saj vsebuje vse za človeka potrebne aminokisline.

Občasno imamo na voljo tudi kozje salame in kozje hrenovke.


MILO IZ KOZJEGA MLEKA


Pri nas lahko, poleg ostalih dobrot iz kozjega mleka, kupite tudi ročno izdelano milo. Naši izdelki ne vsebujejo dražečih umetnih barvil, konzervansov ter sredstev za penjenje, ki koži dolgoročno porušijo njeno naravno ravnovesje, temveč stremimo k vzpostavljanju ter ohranjanju ravnovesja.

Domače milo temelji na uporabi kozjega mleka, ki vsebuje pH skoraj identičen človeški koži ter hkrati številne vitamine, kot so A, D, E, B6, B12, fosfor, kalij in kalcij, ki obnavljajo ter regenerirajo poškodovano kožno tkivo. Na ta način je koža izrazito navlažena, pomirjena ter negovana.


KJE SE POLEG PRODAJE NA DOMU ŠE DOBIJO NAŠI IZDEKI ?


/ TRŽNICA CELJE - kmetija CIMERMAN /na tem mestu imamo najpestrejšo izbiro naših izdelkov, nudimo pa tudi kravje izdelke okoliških kmetij./
delovni čas: OD TORKA DO SOBOTE : 7:30 - 13:00
/ MERCATOR - vsi hipermarketi in nekatere manjše trgovine (seznam najdete na tej povezavi:
https://www.mercator.si/radi-imamo-domace/pridelovalci/kmetija-sirarstvo-videc/
/INTERSPAR slovenija - hipermarketi, sir Tincl je na voljo tudi v manjših trgovinah/
/ TRGOVINA KEA /Šentjur/
/ TRŽNICA BTC V LJUBLJANI /Gosenca, Bogataj/
/ GLAVNA TRŽNICA LJUBLJANA /pod Arkadami - Aljaževe dobrote/
/ TRŽNICA KRANJ, ŠKOFJA LOKA IN DOMŽALE /kmetija Bogataj/
/ GALICIJA /Kmetija Podpečan/
/ SIRARNA ČUŠ /Tržnica Maribor/
/ VERONIKA ŠOLAR S.P./ Radovljica
/ DELIKATESA ZLATI KLAS/ Ribnica
/E.LECLERC