RSS
Galerija (7)

Nova pridobitev na kmetiji Žurej

Turistična kmetija ŽurejTuristična kmetija Žurej - JEČOVO
Franci Žurej
Javorje 32

3263 Gorica pri Slivnici

Telefon: 03 748 03 18, 041 203 914
Spletna stran: www.zurej.si.

Nov objekt kmetije Žurej (oktober 2014)

V času trgatve, spravila pridelkov in med pripravami na zimo je na kmetijah še posebej veliko dela, a ponekod ravno zdaj nastajajo novi projekti in se zaključujejo prvi načrtovani cilji. Kdor se vozi skozi Javorje proti Hrastju, je lahko vsak dan opazoval hitro spreminjanje podobe kmetije Žurejevih, ki so to jesen zaključili z obnovo starega objekta. Gradbeni stroji, večje število delavcev, med katerimi so se nekateri ukvarjali s slamo, so mimovozeče avtomobile včasih zaradi radovednosti tudi ustavili in ljudje so spraševali, kaj nastaja.

 

Pred petimi leti se je Franc Žurej ml. z ženo odločil, da bosta prenovila kmetijo in se lotila ponovnega zagona turizma. Pripravili so večji projekt – Dozidava in rekonstrukcija turistične kmetije, ki ga izvajajo po delih. Najprej so se sami lotili gospodarskega poslopja, nato so s pomočjo evropskih sredstev uredili parkirišče in kupili peč na lesno biomaso (sekance). Prvi del prenove je bil končan lansko jesen, to jesen pa končujejo z drugo fazo projekta: obnovo pomožnega objekta z okolico in čistilne naprave.

 

Objekt je bil prej gospodarsko poslopje, ki so ga uporabljali za garažo in delavnico. Tudi zdaj je na videz gospodarsko poslopje, a namenjen turizmu. V zgornjem prostoru bosta dve sobi za nočitve, zunanji prostor pa za praznovanja zaključenih skupin. Zgornji del pokriva lesena fasada, objekt je krit s slamo. Les so vzeli iz lastnega gozda. Istočasno so uredili okolico, asfaltirali dovoz, tlakovali površine ob objektu. Vgradili so tudi čistilno napravo, tako je kmetija postala še bolj ekološko usmerjena. V bližnji prihodnosti bodo urejeni notranji prostori prenovljenega objekta. Če bo jesen topla še naprej, pa se zunaj že lahko pripravijo klopi in mize za kakšno zabavo ali piknik. Sicer še vedno nudijo pestro kulinarično ponudbo v prostorih naše domače hiše, ki bodo prišli na vrsto za renovacijo v zadnji fazi projekta. Opis ponudbe in ostalih zanimivosti najdete na spletni strani, ki je nastala v projektu Las Leader: www.zurej.si.


Galerija fotografij: http://www.zurej.si/galerija.php


O kmetiji Žurej

Turistična kmetija Žurej, po domače Ječovo se nahaja v mirnem podeželskem okolju, v neposredni bližini Slivniškega jezera, Term Olimia ter ostalih znamenitosti v okolici.

Legenda pravi, da je potekal podzemni rov iz Žusemskega gradu do kmetije Žurejevih, kjer so bile grajske ječe - od tod izvira ime Ječovo. Ena teh ječ je del gospodarskega poslopja in služi kot zelo hladen kletni prostor.

V prijetno urejeni kmečki sobi sprejmemo do 70 gostov. Postrežemo vam z doma pridelano hrano, nudimo tudi vegetarijanske obroke.
Iz krušne peči zadiši po domačem kruhu, pehtranovi, orehovi potici in sadnem kruhu. Gospodinja vam pripravi "jedi naših babic" - brezmesni ričet, ajdove žgance, zapečene štruklje, jabolčno čežano s fižolom, proseno kašo, kozjansko pršjačo, ...

Z vozom "zapravljivčkom" vas lahko gospodar zapelje do Slivniškega jezera. Na kmetiji domujejo številne živali, uživate lahko ob pogledu na pašnik s konji, kravami, kozami, ...
Mimo domačije vodi tudi del Slomškove romarske poti iz smeri Olimja do Kalobja.


Do nas pridete iz smeri Šentjur - Gorica pri Slivnici - Loka pri Žusmu.


Prisrčno vabljeni v neokrnjeno naravo!