RSS

TinskoTinska gora, vidna že od daleč, zbuja pozornost z dvema tesno skupaj postavljenima cerkvama; Matere božje in sv. Ane. Legenda, ki kroži od ust do ust, o dveh cerkvah pripoveduje:Tinsko je bilo nekdaj močno poraslo z divjim rastjem in grmovjem, na vrhu Tinske gore pa je stala le cerkev sv. Ane. V zlati dobi Celjskih grofov se je ena od njihovih brhkih gospodičen v teh krajih izgubila in Celjski so se zaobljubili, da tik ob cerkvi sv. Ane zgradijo še eno cerkev, če izgubljeno deklico najdejo živo in zdravo. Dekle so res našli in v zahvalo na uslišano prošnjo dali zgraditi cerkev Matere božje. 

Vrh Tinskega je izrazito vinogradniški. Tam uspeva najžlahtnejša vinska trta, vinogradniki pa se ponašajo z najbolj kakovostnimi vini. Po Tinskem vrhu teče Šmarsko-virštanjska vinska turistična cesta, gorc in zidanic pa je toliko, da druga drugo kar izpodrivajo. Lačnega in žejnega popotnika bodo domačini sprejeli širokega srca in odprtih rok.Veliko je tudi ohranjene etnološke dediščine in marsikdo, ki ga pot zanese v te kraje, dobi vtis, da se je čas na Tinskem za trenutek ustavil.  

Oglejte si
gotski cerkvici sv. Ane in sv. Matere božje ter naravni spomenik Peterlinovo bukev – drevo leta 2007, o kateri pravijo, da oddaja pozitivno energijo.

Popeljite se
po Šmarsko – virštanjski vinski turistični cesti in poskusite domače dobrote.  

Obiščite
katero izmed prireditev:
Konec maja, začetek junija – likovna kolonija Zibika - Tinsko,
14. avgust – romarski shod na Tinskem (procesija z lučkami).  


Več informacij:
TIC Šmarje pri Jelšah
Tel.: 03/ 810 12 64, 031 575 056
Email: tic@smarje.si